10:00 - 17:00

Poniedziałek - Piątek

Calle Mar 5 local 15

03189 Orihuela Costa

+34 965 320 757

info@grupoquattro.pl

O oliwkach i oliwie…

Ten cenny dar natury, oliwa z oliwek jest z nami od początków cywilizacji. Ojczystą ziemią oliwek są kraje śródziemnomorskie. Starożytni Rzymianie, Grecy i Arabowie rozprzestrzenili drzewa oliwne po całym wybrzeżu Morza Śródziemnego.. Wszystkie ludy śródziemnomorskie przypisywały odkrycie drzewa oliwnego swoim Bogom.

Istnieje ponad 30 gatunków drzew oliwnych . Przyjmuje się, że pierwszego odkrycia oliwki dokonano w trzecim tysiącleciu przed Chrystusem, w Środkowym Wschodzie, a w okresie późniejszym na wyspach morza śródziemnomorskiego i w środkowej Grecji. Oliwka to małe owoce o gładkiej skórce , które zawierają niewielką ilość cukru oraz oliwę. W Hiszpanii najbardziej rozpowszechnionymi są:

  • Oliwki z Sewilli – bardzo duże , zielone i często nadziewane migdałami, skórką cytryny, pomarańcz, papryczkami lub anchois.
  • Oliwki manzanilla – zielone, zalewane solanką i nadziewane papryczkami pimiento.
  • W XV wieku hiszpańscy odkrywcy „Nowego Świata” zabierali je ze sobą w wyprawy morskie. Dlatego też rozpowszechnione są Chinach, Japonii, krajach południowej Afryki USA i Australii.
    Często mylący jest kolor oliwek i kupując je w sklepie wydaje się nam, że mamy do czynienia z zieloną i czarną odmianą oliwki. Różnica wynika jedynie z dojrzałości owocu. Ciemny, czarny kolor to dojrzałe oliwki a zielone nie.

    Oliwki zerwane prosto z drzewa nie są zbyt smaczne, dlatego na przestrzeni wieków udoskonalono metodę przetwarzania oraz konserwowania tych wartościowych owoców.
    Oliwki mają wiele dobroczynnych składników. Z oliwek produkuje się równie zdrową oliwę z oliwek. Dzięki tłoczeniu na zimno oliwa zachowuje wszystkie cenne właściwości. Zawartość oliwy waha się od 12% do ponad 30% z zależności od gatunku i rodzaju oliwek. W zależności od metody przetworzenia otrzymuje się odpowiedni kolor, gęstość, zawartość oliwy i niepowtarzalny smak, którym możemy cieszyć się na co dzień w naszej kuchni.

    Chcąc wybrać pełnowartościową oliwę z oliwek, powinieneś wybrać tylko oliwę Extra Virgin

    Extra Virgin jest oliwą uzyskaną z tłoczenia wyłącznie świeżych oliwek, nie podlegająca żadnym procesom chemicznym. Jest to po prostu 100% sok z oliwek. Kwasowość wynosi maksymalnie 0,8% i jest też jednym z wyznaczników jej jakości.

    W oliwkach znajdziemy minerały takie jak wapń, fosfor, potas i żelazo oraz witaminy C oraz E.

    Oliwki dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów charakteryzują się dużą wartością odżywczą. To doskonałe źródło błonnika a do tego są lekkostrawne.

    Według mitologii greckiej bogini Atena obdarowała mieszkańców nieurodzajnego Peloponezu zieloną sadzonką drzewa oliwnego, która uratowała ich od niedostatku i z czasem przyczyniła się do ich dobrobytu . Atena przekazała ludzkości drzewko oliwkowe jako symbol pokoju, mądrości i rozwagi.
    Współcześni Hiszpanie przywiązani głęboko do tradycji sadzą drzewo oliwne przed swoim domem, który chroni domostwa przed złem oraz symbolizuje dumę , pokój wolność i zgodę.

    Powiązane posty

    Święcenie koszyków Wielkanocnych

    W sobotę 4 kwietnia, w polskiej parafii Świętych Apostołów Piotra i Pawła o godzinie 11- tej...

    Kontynuuj czytanie

    Feria De Mayo – Torrevieja.

    Święto majowe w Torrevieja, jest jedną z najważniejszych i najbardziej malowniczych festynów...

    Kontynuuj czytanie

    Wielkanoc w Torrevieja – procesje

    Procesje związane z Wielkim Tygodniem rozpoczynają się już od Niedzieli 29 marca a zakończa...

    Kontynuuj czytanie