Informacja

Kuchnia

Costa Blanca jest regionem, który od zamierzchłych czasów był miejscem ścierania się wielu tradycji i jest to widoczne również w tutejszej kuchni. Przeważają cechy kuchni śródziemnomorskiej, a znaczący wpływ ma też kuchnia mauretańska.

W lokalach gastronomicznych można tanio i smacznie zjeść. Śniadania są przeważnie podawane na słodko, dla osób, które wolą bardziej tradycyjne potrawy pozostają kanapki z wędliną lub serem.

Obiady, to podawane głównie na gorąco zestawy składające się z dwóch dań, deseru, napoju i pieczywa. Do tradycyjnych dań należy zaliczyć ‘gazpacho” – mięso myśliwskie, „suguet de peix” – zupa rybna, a także „arros amb fassols i naps” – ryż z fasolą i brukwią. Jako napoje najczęściej podawano jest wino lub woda, a kawę traktuje się jako deser,, do których zalicza się lody, obwarzanki anyżowe, pierożki z manioku oraz chleb figowy.

Oprócz win – głównie słodkich - Moscatel, Fondijon, popularne są także likiery – anyżowy i kawowy.